För liten stil? Klicka på ctrl + så blir den större!           Sidan uppdaterad 23/3/2020.
Ett litet tips: Senaste versionen av Webbtidningen ser du om du uppdaterar sidan med
den lilla symbolen i adressraden (snurrpilen i Firefox, Safari och Google Chrome m.fl.).
Större bild? Högerklicka på bilden och väj "Visa bild" eller "Öppna bild i ny flik"
så visas den i regel större!
AV KÄNDA SKÄL
SKJUTS ÅRSMÖTET UPP!
NYTT DATUM MEDDELAS
HÄR OCH PÅ FACEBOOK
GÄLLER ÄVEN PUPPET JAM.

       
UNIMA-Sverige

Externa länkar

Kontakt

 
Denna sida är Coronasäker!

Saknar du något som varit publicerat här? Kolla om det inte ligger i arkivet ovan!

KORTNYHETER

Många länkar går till dokument i .pdf format. För att kunna läsa dom behöver du Adobe Reader. Ladda ner den gratis genom att klicka på loggan ovan.


VAD ÄR DETTA?


Kolla på premiärsidan ovan!

Rapport från UNIMA's studieresa till Tyskland 7:e december på aktivitetssidan ovan.

Intressant artikel om Figurfestivalen i Göteborg i Scen & Film, Teaterförbundets tidning..
Läs den här!

UNIMA 90 år

UNIMA – Union Internationale de la Marionnette – fyllde 90 år nu i maj. Det lär göra den till världens äldsta, ännu existerande teaterorganisation. Jubileet firades med festival och festligheter i Charleville i Frankrike, där sedan många år UNIMA:s generalsekretariat har sin hemvist.
En som, tillsammans med fler andra, varit betydelsefull för UNIMA:s utveckling mot den världsorganisation den är idag, är Michael Meschke. Han inte bara tog initiativet till den svenska sektionen UNIMA Sverige. Till hans många insatser hör också att ha varit starkt drivande när det gällde att med början på 60-talet arbeta fram nya stadgar och etablera en ny arbetsordning, internationellt inkluderande och efter samtida demokratiska principer.

Ta del av det anförande som Michael Meschke höll i Charleville i september - en personligt hållen krönika över UNIMA:s 90 år, och som du kan läsa HÄR. (På engelska).

PS: Michaels text innehåller en hel del ”name dropping”. Den som vill veta mer om personerna och om UNIMA, kan gå till WEPA (World Encyclopedia of Puppetry Arts”). Klicka på ”Externa länkar” ovan.

Nyskapande Commedia dell'Arte - de saknade kvinnliga maskerna - fristående kurs.
Läs mer här!Teaterförbundets guldmedalj
till Ing-Mari Tirén


I samband med förbundets 125-årsjubileum tilldelades regissören Ing-Mari Tirén Teaterförbundets guldmedalj ”för utomordentlig konstnärlig gärning”.
Läs hela motiveringen här.
Läs DN's artikel om händelsen här!


Vad är Lambe? Det får du veta om du klickar HÄR.
Galna trollerier med allvar i botten

I drygt 30 år år har Margareta Selander lett sin Dockteater Månstjärnan. Hon har spelat för barn och ungdomar i hemstaden Umeå, på turnéer runtom i Sverige och varit inbjuden till festivaler i bl.a. Ryssland och Italien.

När hennes yngsta barnbarn Hillevi efter mer än två års tuff behandling blev fri från sin leukemi, ville Margareta skapa något tillsammans med henne och hennes två storebröder. Det blev föreställningen "De tre vännerna", som den unga ensemblen nu spelat på förskolor och skolor. Och, viktigast av allt, på den barncanceravdelning där Hillevi själv för en tid sedan var patient. I sagans symboliska form kunde barnen gestalta en livskris.

Läs Margaretas berättelse om föreställningen HÄR.

Laura Sillanpää har skrivit väldigt fint om ett besök hos Not Quite i Dalsland. Läs hennes artikel här om du vill veta mer om kollektivet.

SYRIEN


Den 21 mars var det
Internationella dockteaterdagen!
Klicka på bilden för mer info.Kattfilmen ser du här!INVITATION TO ALL NORDIC UNIMA CENTRES
Nordic Puppeteers Network Meeting Point Finland 2019
UNIMA FINLAND hereby invites all Nordic UNIMA Centres to participate in the very first joint project within NORDPU, Nordic Puppeteer Directory/Nordisk bank för dockteaterkonstnärer in 2019!
Läs mer här!


Ett tips, om du inte sett den förut:
Neville Tranters SCHICKLGRUBER på YouTube

FUNDERAR DU PÅ ATT UTBILDA
DIG TILL DOCKMAKARE?
Då skall du definitivt söka dig hit.


SPÄNNANDE RAPPORT!
En av våra ansvariga för EDT, Åsa Viklund,
har varit på ett symposium i tyska Friedrichsdorf.
Hon har avlämnat en rapport på vår EDT-sida.
Du kan läsa den där eller, om du har bråttom,
ladda ner den här.
KLICK!
ALL VÄRLDENS DOCKTEATER
NU PÅ NÄTET

WEPA, World Encyclopedia of Puppetry Arts - internationella UNIMA:s uppslagsverk - finns nu på nätet. Här finns mängder av kunskap om dockteatern i historia och nutid, konstformens betydelse i olika kulturer, dess utövare, konstnärliga uttryck och tekniker. Med mer än tusen artiklar, en rad olika sökvägar och möjlighet till uppdateringar är det en både levande och inspirerande kunskapskälla, tillgänglig för alla.
Läs mer HÄR.


Recension:
FINA FIGURER MEN LÖSA TRÅDAR
Margareta Sörenson såg den kanadensiska gruppen Les Sages Fous på gästspel i Sverige med The Orphan Circus. Fina figurer och en scenografi med "charmig loppighet". Men också en alltför löst sammansatt föreställning med ett oreflekterat perspektiv på manligt och kvinnligt.
Läs hela recensionen HÄR.
BOK OCH SEMINARIUM
NÄR TITTUT FYLLER 40

Dockteatern Tittut fyller 40 år, och det firar man bl.a. med utgivningen av jubileumsboken En ännu större liten teater, av Margareta Sörenson. Bokrelease och seminarium om att spela för små barn blir det på Dockteatern Tittut, torsdag 23 november kl. 19.00.
Läs mer HÄR.


DOCKTEATERN ÄR MED
NÄR STIPENDIER FÖRDELAS:
STIPENDIER TILL NASRIN BARATI
OCH ERIK HOLMSTRÖM

Konstnärsnämnden har nyligen fördelat sina tioåriga s.k. långtidsstipendier. Ett långtidsstipendium kan, med nämndens formulering, "tilldelas yrkesverksam konstnär som under längre tid visat konstnärlig verksamhet av god kvalitet och bidrar till utvecklingen inom sitt konstområde".
Läs mer här


Det tyska magasinet
Das andere Theater
har flyttat in på Publikationssidan.

(Som du också hittar
under Externa länkar ovan).


UNIMA-Indien har skickat oss sitt
väldigt spännande magasin Sutradhar.
Läs det här!
Lite Holländsk läsövning!


Från UNIMA INDIA!
En mycket intressant rapport om skuggteater i Indien har nått oss. Det är ett ganska stort dokument (10 MB) men väl värt att ladda hem.
Ladda hem här!


MERA STAFFAN BJÖRKLUND
"Dockors Kraft"

Ett skapande Skola-projekt med Staffan Björklunds Teater. En fjärdeklass ser en inspirationsföreställning, de skapar dockor, övar egna pjäser, gör affischer och spelar upp för sina skolkamrater! Se på YouTube

© gurra.it

hit
counter

Efter 20 års verksamhet i Slottsskogen
tackar Kaspersällskapet i Göteborg för sig


Vem är Kasper? Det var en återkommande fråga De flesta kände till Kasper men nästan ingen hade sett en Kasperföreställning. I Sverige ansågs Kasper inte barnvänlig och nästan portförbjuden. Annette Cegrell - Sköld, dockteaterpedagog på Frölunda Kulturhus tog tag i frågan tillsammans med bl.a Kate Thorlid. Frölunda Kulturhus satsade. Resultatet blev en stor utställning, Kasper och hans gelikar 1989. Intresset blev så stort att Backa och Angereds Kulturhus hade utställningar samtidigt. Kasperteatrar från Sverige och flera europeiska länder gästspelade. Kasperfigurer från olika länder i världen, gamla som nya, fanns utställda. Bl. a. De dockor Karl Kuhlin, Göteborgs kasperspelare, spelade med, först något år i Krokängsparken och sedan från 1907 fram till 1928 i Slottsskogen. Föredrag och verkstäder m.m. stod också på programmet. Margareta
Sörenson skrev en innehållsrik skrift om Kasper och hans gelikar.
Läs hela artikeln här.Kolla här!
Ilka Schönbein. Foto Marinette Delanné
Spännande läsning om
SAMTIDA DOCKTEATER


Critical Stages, internationell teatertidskrift på nätet, har samtida dockteater som sitt senaste huvudtema. Här finns spännande och gedigna texter om t.ex. den tyska dockspelaren / dansaren / mimaren Ilka Schönbein. Amerikanen Roman Paska (känd hos oss bl.a. genom sina Strindberg-uppsättningar på Marionetteatern) presenteras fylligt. En annan Sverige-anknytning finns hos skuggspelsmästaren Fabrizio Montecchi, som haft stort inflytande på Dockteatern Tittuts arbete med just skuggspel. Här spårar han skuggspelets historia och väg från Kina till Europa: vi är alla den asiatiska skuggteaterns barn, menar han. Japan och Nigeria är andra exempel på utomeuropeisk dockteater som presenteras i numret, sida vid sida med engelsk och grekisk.

Huvudredaktörer för just detta nummer är Margareta Sörenson och hennes franske kritikerkollega Jean-Pierre Han. Sörenson spinner på temat dockteater och dans (som hon skrev om även i förra årets Dockument!). Texterna i Critical Stages är på engelska och franska. Bildmaterialet är rikt, och i flera fall kompletterat med videofilmer. Artiklarna kan dessutom laddas ned i pdf-format. Tag och läs!
Länk till Critical Stages hittar du HÄR.


ETT LITET DANSKT TIPS:
FOTOUTSTÄLLNINGEN
Dukker og deres mennesker

på webben!


Sugen på att deltaga i en festival i Viborg (RU)
15 - 22 september? Kolla in Festivallänken ovan!


Nu är den igång! Men väldigt få
svenska dockteaterarbetare har anmält sig!
Fyll genast i blanketten här och skicka den
till Unima-Finland och Jaana Lallukka.
Sajten NordPu kan bli en toppensajt med
din anmälan.
Gäller även grupper och festivaler.
Klicka på loggan till vänster för att komma till www.nordpu.net.UNIMA Box 161 98, 103 24 Stockholm