Detta är PREMIÄRSIDAN
Här kan du annonsera er
nya föreställning.
Det kan också handla om ett viktigt gästspel.
eller terminens repertoar.
Erfarenheten visar att gamla pjäser har en förmåga att dyka upp igen.
Informationen om pjäsen brukar inte ändras.


UPPDATERAD 15/11/2017
Större bild? Högerklicka på bilden och väj "Visa bild" eller "Öppna bild i ny flik"
så visas den i regel större!


DOCKTEATERHUSET öREBRO

Höstens program här.
Bilder: Peder Nabo
ÖLANDS DRAMATISKA TAR PULSEN PÅ TIDEN

På frågan vad tid är, får vi nog svara som i Strindbergs drömspel: "Jag vet´et, men jag kan inte säga´t!". Ändå (eller just därför) är det de eviga frågorna om tidens flykt och livets gång som Ölands Dramatiska Teater tar sig an i sin vuxenföreställning Vilken ålder. "Hur gammal är du egentligen? Är du 70 men känner dig som 40? Slungas du runt i cirklar,eller är du på linjalen?"
Ölands Dramatiska Teater startades 2006 (apropå tid) av Anna Hammarstedt och Anna Thorén Mörnerud, båda med ett förlutet på bl.a. Stockholms Stadsteaters dåvarande dockteater Långa Näsan. Man valde Öland som sin hemmabas, och turnerar därför i första hand i de sydöstra delarna av landet. En del samarbete har man också med Byteatern i Kalmar.

Föreställningen Vilken ålder bygger på intervjuer med olika personer som får reflektera kring hur vi förhåller oss till tiden och människans åldrar. Det blir till ett spännande collage av deras inspelade röster, tillsammans med dockspel, rörelse och musik. "En humoristisk och poetisk betraktelse över livet, dess kraft, skörhet och ändlighet. En lågmäld och delvis dramatisk symfoni av människors tankar, drömmar och minnen", skrev tidningen Barometerns recensent Tina Jeppsson om föreställningen vid premiären i september 2016.

Föreställningen har regisserats av My Areskoug (som svarar för regin också till teaterns senaste barnföreställning Måntornet). Manuset är av dockspelarna Anna Thorén Mörnerud och Jenny Bjärkstedt, som också medverkar på scen. Musik av Peder Nabo, Byteaterns mångårige husmusiker.

Till Stockholm och Teater Tre kommer föreställningen tisdag 28 november, kl. 16.30 och 19.00.

T.A.Puttrik – Urpremiär hösten 2016
”Vänta lite, jag ska bara dö först”
- ropar pappa till sin son Puttrik som vill att pappa ska leka, läsa sagor och busa med honom. Men Puttriks pappa har blivit helt uppslukad av ett datorspel som tar all tid de har utanför förskola och jobb. När Puttrik en dag går fram till datorn och önskar att spelet ska försvinna så att pappa kan leka med honom istället, händer det något otroligt – datorljudet och karaktärerna från spelet tar över rummet.
Plötsligt uppenbarar sig en okänd värld där spelreglerna ser helt annorlunda ut…

På några år har den tekniska, digitala utvecklingen inneburit stora förändringar i både barns och vuxnas liv. Detta såväl i skolan, arbetslivet som på fritiden. Utvecklingen ger oss nya möjligheter och intressen, men den har också ritat om kartan för hur vi kommunicerar och umgås med varandra. Hur påverkas relationen mellan föräldrar och barn? Hur mycket tid har vi egentligen för varandra utanför skärmarna?
Med figurer, skuggspel och skådespel tar berättelsen om Puttrik oss med på en resa mellan barn- och vuxenvärlden och ställer frågor om teknikens roll i våra mest värdefulla relationer. I ett lekfullt och visuellt rum undersöker föreställningen hur vi kan förhålla oss till den tekniska utvecklingen. Vi vill synliggöra vikten av att genom fantasi och kreativitet dela upplevelser med varandra såväl i verkligheten som i den virtuella världen.

ÅLDERSGRUPP: 2 – 8 år
SPELPERIOD: 28 okt – 10 dec 2016
SPELTIDER:
Vardagar kl 09.15, 10.30
Onsdagar 17.00- AFTER DAGIS
Lördagar 13.00
UTBUDSTRÄFF:
12 okt kl 18.00

MEDVERKANDE
MANUS & REGI: NASRIN BARATI, SCENOGRAFI: NASRIN BARATI, LARS UNGER, LJUD- & LJUSDESIGN & TEKNIK: JESPER BERGER, ILLUSTRATION & GRAFISK DESIGN: GOLSHAN COWAN, DOCKMAKARE: SERGEY MAVREI, NASRIN BARATI, KOSTYM: ANNA SEFVE, TONE HELLY HANSEN, SKÅDESPELARE: ALEXANDER HOPMAN LILJA, EMELIÉ  STERNER, PUBLIKVÄRD: MIA BOUVIER PRODUCENTER: ANNA SEFVE, GABRIELLA DURAFFOURD.


MARIONETTEATERN och CLAIRE PARSON CO. i SAMARBETE:
Scenen är täckt av gräs och en halv bil är på väg in. Luckor öppnas. Två rödhåriga figurer och en fikasugen granne dyker upp. Regnet jonglerar under ett moln. Tussar blir tankebubblor. Familjeföreställningen Gräs är ett nyskapande samarbete mellan Marionetteatern och Claire Parsons Co. Här möts dansare, dockspelare och en cirkusartist för allra första gången på en scen. Från 4 år med premiär den 16 september!

Koreografen och regissören Claire Parsons gör poetisk dans och scenkonst för barn och unga. Hon har flera publiksuccéer bakom sig, bland andra Marmelad (2013) som spelat över 350 föreställningar i Sverige och internationellt sedan premiären. 2014 tilldelades Claire Parsons Stockholms Stads kulturpris och Svenska Teaterkritikernas danspris för sitt arbete med att förnya danskonsten för en ung publik.

Samarbetet mellan Marionetteatern och Claire Parsons Co utgår från ett liknande synsätt på föreställningar för en ung publik. Det finns flera konstnärliga beröringspunkter dem emellan; intresset för rummet, tilltalet till den lilla åskådaren och blandningen av sceniska uttryck.

Läs mer om Claire Parsons Co. på: www.claireparsons.com

Föreställningen är ett samarbete mellan Marionetteatern och Claire Parsons Co och genomförs med stöd av Statens Kulturråd, Stockholms Kulturförvaltning och Stockholms Läns Landsting.


Medverkande
Magnus Erenius
Emelie Garmén
Viktor Gyllenberg

Koreografi och iscensättning

Claire Parsons

Scenografi

Anna Nyberg

Kostym

Bitte Palm

Mask
Gunilla Pettersson

Ljus

Olof Carlsson

Kompositör

Mikael Svanevik

Dockor

Kay Tinbäck Du Rées

Dockteaterinstruktion

Helena Nilsson

FÖR BILJETTER:
www.kulturhusetstadsteatern.seNu händer det! En ny teaterkonstellation ser dagens ljus.


Sven Wagelin-Challis
som tidigare arbetat med Dockteatern Tittut, Beatrix värld, Under hatten och Kungliga operan, Gossen och kärleken till tre apelsiner.
Föreställningar som visualiserar klassisk musik för barn från 2 år.
 
Leif Hultquist,
Kompositör, musiker och tongivande inom teatergruppen Ung utan pung och Sven Wagelin-Challis, skapar en samklang och en spänning mellan det som sker i musiken och det visuella med dockor, mask, objekt, dans, rörelse.

Erik Satie 150 år 2016!
Detta firar Olympiateatern med att bjuda in konstnärsduon Wagelin & Hultquist för att med sin publika föreställning Under hatten - Monsieur Satie, en fantasie. En upplevelse för alla från två år och uppåt. Vi möter Erik Saties nyskapande musik och hans fantasivärld som saknar like. En pianist Leif Hultquist och en skådespelare Sven Wagelin-Challis bygger med musik dockor, objekt upp Saties fantasivärld.

”Barnen har rätt att uppleva starka och olika känslor på teatern och inte tillrättalagd trallighet”.

”Uppsättningen är ordlös och har inte någon egentlig handling. Den är modigt modernistisk, föga inställsam och förlitar sig helt på att också små barn (från 2 år) har sinnen och kapacitet för att möta musikalisk poesi och impressionistiska bildkompositioner”. Svd

”Under hatten är en fantasifullt bildsatt pianokonsert med subtilt skiftande stämningar, utsökta detaljer och finurligt allvar”. Svd

”Klart är att dockteatern bjöd på mycket glädje och nyfikenhet. Det var en nöjd publik som lämnade biblioteket när bläckfiskarna gått och lagt sig och sista tonerna från pianot klingat ut.” Jönköpingsposten

Under hatten – M Satie, en fantasie.            Från 2 år.        
Idè : Sven Wagelin-Challis
Rörelseregi: Jeanette Challis
Dockor och scenografi: Annika Arnell
Musik: Erik Satie
Musikurval: Leif Hultquist
Medverkande: Leif Hultquist och Sven Wagelin-Challis
Nypremiär på Olympiateatern den 10 november 2016.
 Papper
EN ORDLÖS SAGA OM LIVET
Premiär 29 januari 2016
Marionetteatern • Från 4 årFoto: Matilda Rahm

Papper som skrynklas, viks, vrids, rivs ner, byggs upp på nytt i en oavslutad cirkel där figurer uppstår, förändras, försvinner - och återuppstår. Efter succén med hyllade Lindansarna är Bernard Cauchard tillbaka på Marionetteatern med föreställningen Papper – en ordlös saga om livet med urpremiär 29 januari 2016.

Berättelsen börjar med ingenting. En tom scen. Plötsligt börjar saker och ting att hända. Papper som prasslar. Papper som får liv och förvandlas till olika karaktärer. Vad är det för figurer? Som i barns lek kan de bli till precis vad som helst.

– Vi kommer att bjuda på en lekfull blandning av rörelse och dockteater där varje föreställning är unik då ensemblen bygger den allt eftersom, säger Bernard Cauchard.

Fyra rutinerade scenkonstnärer med spännande bakgrund från såväl dockspel och dockmakeri som skådespeleri, mim- och cirkuskonst skapar tillsammans en föreställning där de alla bidrar med sin specifika kompetens.

Uppsättningen Papper är regisserad av Bernard Cauchard, skådespelare, musiker och dansare, som bland annat arbetat vid Cullbergbaletten under Mats Eks ledning och i Birgitta Egerbladhs uppsättningar. Cauchard har även arbetat som regissör på "Tyst Teater" och skapat föreställningar för såväl hörande som döva. Förra året satte han upp Lindansarna på Marionetteatern som unisont hyllats i media och hösten 2015 även bjöds in till prestigefulla Festival Mondial des Théâtres de Marionnettes i nordfranska staden Charleville-Mézières.

För scenografi och kostym står Märta Fallenius som tidigare varit verksam hos bland andra Riksteatern och Folkoperan. Hon har även samarbetat med Bernard Cauchard i La Strada på Parkteatern och i flera produktioner på Tyst Teater.

Skolpris: 40 kr/barn. Bokas via ditt skolombud eller via kundtjänst 08-506 20 200, kundtjanst@stadsteatern.stockholm.se

Medverkande:
Malin Halland
Siri Hamari
Helena Nilsson
Kay Tinbäck Du Rées

Av och regi: Bernard Cauchard
Scenografi och kostym: Märta Fallenius
Ljus: Josefin Hinders

Speltid: 0:45 h, ingen paus
Pris: Ordinarie:80 kr Barn:50 kr


PREMIÄR 23 JANUARI 2016
Kanel och Kanin och alla känslorna
(2 – 6 år)
efter boken med samma namn av Ulf Stark och Charlotte Ramel
Kanel och Kanin är så goda vänner att när Kanin skadar sin tå säger Kanel: ”Va konstigt, fastän du slog dej, så gör det ändå ont i mej”.
Men vänskapen prövas och svartsjukan bultar i Kanins bröst. Och Kanin ger sej av. Ska vännerna hitta tillbaka till varann igen?
Vi får följa de båda vännerna under en dag där svartsjuka, ilska och oro blandas med den härliga känslan av att återfå en vän.
”Vilken tur i alla fall att vi försvann, så att vi kunde hitta rätt på varann.”
Det är med stor glädje Tittut åter arbetar med en berättelse av Ulf Stark, en av Sveriges mest framstående barnboksförfattare. Denna gång har den rutinerade dockspelaren Ingalill Ellung tagit sig an regin. Senast kunde vi se Ingalill i Dollans dagis och Boj & den arge.
De underbara illustrationerna i boken av Charlotta Ramel har fått tredimensionellt liv av dockmakaren Annika Arnell.
Föreställningsmusiken är tonsatt av mannen som gav ”Fem myror är fler än fyra elefanter” sin alldeles speciella karaktär - Bengt Ernryd. Och sist men absolut inte minst de två skickliga dockspelarna som levandegör den fina berättelsen:
Annika From Borg och Sara Bexell.
Dramatisering & regi: Ingalill Ellung
Dockor & scenografi: Annika Arnell
Musik: Bengt Ernryd
Spelare: Annika From Borg & Sara Bexell

Dockteatern Tittut, Lundagatan 33, 117 27 Stockholm, 08 669 21 74 / 08 720 75 88
www.dockteaterntittut.se


Don Quijote

Storslagen urpremiär på Teater Sesam 30 oktober!

Den fattiga adelsmannen Don Quijote sitter på sin kammare och förläser sig på ärofyllda riddarromaner. Förblindad av att vinna ära och sin älskade Dulcineas kärlek övertygar han bonden Sancho Panza att följa med honom som sin väpnare. Tillsammans rider de ut i världen på en irrfärd fylld av Don Quijotes galenskap och inbillade hjältemod.

Baserad på romanen Den snillrike riddaren Don Quijote av La Mancha av Miguel- de Cervantes.

Med Don Quijote sätter Teater Sesam punkt för trilogin om våld där vi med glimten i ögat vill visa på våldets oändliga meningslöshet. Berättelsen tar oss med på ett humoristiskt och absurt äventyr men får oss kanske även att blicka mot vår inre Don Quijote.

Form: Skådespeleri/Puppetry art/Skuggspel,
Åldersgrupp: Från 7 år
Längd: 60 min en akt,
Premiär: 30 oktober kl. 19.00,
Spelperiod: 30 okt. - 12 dec.
Scen: Spelas på Teater Sesams fasta scen, Chapmans Torg 2.
Boka biljetter: www.teatersesam.se 031-248023.

Medverkande
Manus, regi, och konstnärlig ledning: Nasrin Barati
Skådespelare: Alexander Hopman Lilja, Emelie S Müller, Peter Jägbring
Scenograf: Lars Unger
Kostymtecknare: Anna Sefve
Kostymassistent/publikvärd: Tone Helly-Hansen
Kompositör och musiker: Emil Pernblad
Illustratör: Henning Cedmar-Brandstedt
Tekniker: Gillis Bondesson
Tillverkning av dockor och skuggfigurer: Nasrin Barati, Anna Dalnert, Arthur Ragnarsson.
Producent: Ida Jarlgren